Beirutin räjähdyksen jälkeen

Kuva: Beit Atfal Assumoud -järjestön solidaarisuuskuva

Sosiaalityöntekijä Zuhour Akkawi tuli 4.8. töistä Shatilan keskuksesta kotiinsa Sabraan, kotitalonsa seitsemänteen kerrokseen. Hän alkoi valmistaa ruokaa vanhalle äidilleen ja itselleen. ”Ihmettelin, kun tuntui, että keittiö heilahti”, kertoo Zuhour.  Sitten hän kuuli räjähdyksen. Alkoi kuulua särkyvien lasien helinää ja ihmisten itkua. Zuhour selitti tilanteen äidilleen ja lähti ulos. Kuudennessa kerroksessa hän rauhoitti itkevän tytön. Pihalla kaikki olivat epätietoisia, mitä oli tapahtunut. Myös heitä Zuhour rauhoitteli. ”Ninan stressinhallintakoulutuksessa opituista taidoista on nyt hyötyä”, toteaa Zuhour.

Zuhour kertoo, että palestiinalaiset osallistuvat katastrofin jälkien hoitamiseen. Punaisen puolikuun ensihoitoryhmät auttavat ja palestiinalaiset luovuttavat verta. Punaisen puolikuun sairaaloihin otetaan loukkaantuneita hoitoon. ”Onhan Libanon kotimaamme Palestiinan jälkeen meidän toinen maamme”, toteaa Zuhour.

BAS-järjestön johtaja Kassem Aina ja mielenterveysohjelman koordinaattori Khawla Khalaf kertovat, ettei kellään BAS-järjestön työntekijällä ole fyysisiä vammoja, mutta kaikki ovat järkyttyneitä.

Libanonin kansallinen mielenterveysohjelma on perustamassa koordinaatiokeskusta räjähdyksen psykologisten seurausten hoitamista varten. Ministeriön ohjelma kartoittaa psykologiseen ensiapuun ja mielenterveystyöhön koulutettuja ihmisiä palvelun aloittamiseksi.