Äideiltä äideille

”I am the mother of the child Issam Hassan. I would like to write to you in this hard time that passes through the world due to the spread of the corona virus to make sure you are well and in good health”.

Sain kirjeitä Beirutista pakolaisäideiltä, joiden lapset ovat saaneet apua BAS-järjestön perheneuvoloista. Viidessä keskuksessa eri puolilla Libanonia on vuosien aja pystytty auttamaan Palestiinan pakolaisia, heidän lapsiaan ja perheitä. 

”Yacoub did a very great progress, he is calmer and more cooperative. That´s all because of your genrosity and help. Without you I would never be able to fund his education.”

Tärkeintä näille äideille on heidän lastensa hyvinvointi. Kirjeissä kerrotaan, miten lapset ovat edistyneet  esimerkiksi puheessa ja kirjoituksessa perheneuvolassa saamansa puheterapian avulla. Perheillä ei olisi ilman kuntoutuskummien tukea mahdollisuutta kustantaa lasten erityisopetusta.

Perhe on näiden palestiinalaisten turvaverkko. Palestiinalaisten asema Libanonissa on heikko, koska heillä ei ole kansalaisoikeuksia. Kun perheen lapset saavat järjestöjen kautta tukea, siitä hyötyy koko perhe. 

”Hamza is in good health, we are spending our time at home, studying on line all the home works which sent to us from the school.”

Koronapandemia on läsnä myös pakolaisleireillä. Koulut ovat kiinni, mutta järjestöjen tukemat erityislapset opiskelevat ohjatusti kotona on-line. Perheneuvoloiden työntekijät ovat jatkuvasti yhteydessä perheisiin. He varmistavat, että perheillä on kaikki kunnossa ja lasten kotityöt sujuvat.

Kotona touhutaan korona-aikana samoja asioita kuin suomalaisissakin kodeissa. Lapset tekevät tehtäviä, joita ovat saaneet perheneuvolasta. Kotona myös laitetaan yhdessä ruokaa ja siivotaan. Maria kirjoittaa ikävöivänsä koulua, mutta on iloinen siitä, että on saamansa tuen avulla pystynyt lukemaan pikkusisaruksilleen. Korona on myös lähentänyt perheenjäseniä toisiinsa. 

BAS-järjestön suomalaisena yhteistyöelimenä on Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry (PSV). Me suomalaiset tuemme PSV:n kautta kummilapsia pakolaisleireissä. BAS-järjestön pääjohtaja Kassem Aina kirjoittaa: ”Kiitos myötätunnostanne ja siitä, että edustatte humanismia, joka ei tunne rajoja eikä esteitä”.

Kati Tyystjärvi
kahden lapsen kuntoutuskummi
Vantaa