40 vuotta –  Psykologien Rauhantoimikunta – Psykologien Sosiaalinen Vastuu – professori Kimmo Alhon tervehdys ja pohdintaa

Kiitos viestistä ja kiitokset PSV:lle kauniista kortista kiitoksineen! Niiden innoittamana lueskelin itsekin Sodan ja rauhan psykologiset kysymykset -teosta. Psykologia ja ihmisen käyttäytymisen vaikuttimien ymmärtäminen ovat kehittyneet  40 vuodessa ja globalisaatio on muokannut voimakkaasti sekä maailmaamme että maailmankuviamme. Silti teoksen aiheet ovat yhä ajankohtaisia – ja tässä maailmantilanteessa erityisesti. 

Kukapa olisi uskonut, että 2020-luvulla olemme tilanteessa, joka pelottavasti muistuttaa toisen maailmansodan alkuhetkiä? Toisaalta on psykologisesti yllättävää, että vasta sota Ukrainassa sai aikaan muutoksen esimerkiksi suomalaisten ajattelussa, mitä yht’äkkinen Natoon liittymisen kannatuksen lisääntyminen osoittaa. Miksei esimerkiksi sodilla Tsetseniassa ja Georgiassa, tai Krimin miehityksellä, ollut lainkaan vaikutusta suomalaisten, itseni mukaan lukien, asenteisiin koskien Nato-jäsenyyttä? 

Yhtä yllättävää kuin asennemuutokset Suomessa on se, että Venäjän kansalaiset näyttävät varsin laajasti hyväksyvän Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Tämä lienee vuosikausia jatkuneen – kuin autoritaarisuuden psykologian oppikirjasta kopioidun – propagandan ja sananvapauden rajoittamisen seurausta. Toisaalta Venäjään sodan vuoksi kohdistuvat länsimaiden talouspakotteet vaikuttavat ensivaiheessa erityisesti tavallisten kansalaisten elämään. Näin maaperä on otollinen väitteille länsimaiden perusteettomasta negatiivisesta  suhtautumisesta Venäjän valtiota kohtaan, joka valtiopropagandan mukaan osoittaa myös länsimaalaisten yleistä russofobiaa ja vihamielisyyttä venäläisiä kohtaan. 

Ukrainan sodan toivottavasti loppuessa mahdolisimman pian on aika jälleenrakentaa niin sodan tuhoamaa Ukrainaa kuin rauhanomaisia suhteita myös Venäjään. Tähän tarvittaisiin samanlaista kansainvälistä rauhanliikettä kuin se, jonka aalloilla syntyi sekä Psykologien rauhantoimikunta että Sodan ja rauhan psykologiset kysymykset -teos. 

Minulla oli kunnia olla SPOL:n edustajan perustamassa Psykologien rauhantoimikuntaa ja toimittamassa tuota teosta. Tähän liittyen löysin arkistostani päiväämättömän SPOL:n esityksen rauhantoimikunnan työskentelyn tavoitteiksi.

terveisin,

Kimmo

Liity kannatusjäseneksi https://vastuu.fi/?page_id=1052